Neoclassicistische eenheidsbebouwing

Beschrijving

De eenheidsbebouwing aan de oneven zijde van de Goedehoopstraat werd gerealiseerd rond 1892-1894 door aannemers P. De Ley en F.J. Goris. Ze dienden in totaal vijf bouwaanvragen in waarmee ze een homogene neoclassicistische huizenrij realiseerden van woon- en winkelpanden. Alle panden telden drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldaken en kregen een zeer sobere gevelafwerking, die sterk horizontaal geritmeerd werd. Eén typeplan had een houten winkelpui op het gelijkvloers waarin centrale deur en etalageramen werden vervat, een tweede typeplan toont ons drie aparte deurvensters met boogveld op het gelijkvloers, op de verdiepingen rechthoekige vensteropeningen en kordonlijsten. Het ensemble is anno 2010 zwaar verbouwd en deels gesloopt voor de realisatie van een nieuwbouwproject.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1892 # 236, 1892 # 237, 1892 # 1180, 1894 # 217, 1894 # 218.

Aanvullende informatie

Zoals vermeld in de beschrijving is het ensemble in 2010 zwaar verbouwd (namelijk nummer 7 en 9) en deels gesloopt (nummers 15-23).

Auteurs: Jacobs, Els