Teksten van Neoclassicistische eenheidsbebouwing

Neoclassicistische eenheidsbebouwing ()

De eenheidsbebouwing aan de oneven zijde van de Goedehoopstraat werd gerealiseerd rond 1892-1894 door aannemers P. De Ley en F.J. Goris. Ze dienden in totaal vijf bouwaanvragen in waarmee ze een homogene neoclassicistische huizenrij realiseerden van woon- en winkelpanden. Alle panden telden drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldaken en kregen een zeer sobere gevelafwerking, die sterk horizontaal geritmeerd werd. Eén typeplan had een houten winkelpui op het gelijkvloers waarin centrale deur en etalageramen werden vervat, een tweede typeplan toont ons drie aparte deurvensters met boogveld op het gelijkvloers, op de verdiepingen rechthoekige vensteropeningen en kordonlijsten. Het ensemble is anno 2010 zwaar verbouwd en deels gesloopt voor de realisatie van een nieuwbouwproject.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1892 # 236, 1892 # 237, 1892 # 1180, 1894 # 217, 1894 # 218.

Auteurs:  Hooft, Elise

Eenheidsbebouwing ()

Belangwekkende eenheidsbebouwing van bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel met straat). Te dateren vierde kwart 19de eeuw. Zeer sterk horizontaal accent gegeven door cordons en doorgetrokken lekdrempels. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met kleine varianten (sleutel, balkonnetje). Eenvoudige houten kroonlijst op klossen of consoles, nummer 17 recent verhoogd met dakverdieping. Op de begane grond winkelpuien, de nummers 17 en 23 met originele houten omlijsting.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine