erfgoedobject

Grooten Hoeksteen

bouwkundig element
ID: 4961   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4961

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grooten Hoeksteen
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is aangeduid als beschermd monument Woning Grooten Hoeksteen
    Deze bescherming is geldig sinds 10-07-1984

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd de "Grooten Hoeksteen", op de hoek van Graanmarkt en Armeduivelstraat, uit de tweede helft van de 16de eeuw. Hoekhuis van drie bij drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). De gecementeerde trapgevel van zeven/zes treden met een schouderstuk en overhoeks topstuk, is mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige deur- en vensteropeningen, vroegere kruiskozijnen, op hardstenen lekdrempels. De tweeledige geveltop wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met lager geplaatst middenluik. Een rechthoekig luikgat doorbreekt de topgeleding, met een waterlijst onder het topstuk.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Grooten Hoeksteen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4961 (Geraadpleegd op 11-07-2020)