erfgoedobject

Sarazynshooft

bouwkundig element
ID: 4962   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4962

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sarazynshooft
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is aangeduid als beschermd monument Woning Sarazynshooft
    Deze bescherming is geldig sinds 10-07-1984

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd het "Sarazynshooft", van oorspronkelijk drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de eeuw. De gecementeerde en beschilderde trapgevel van zes treden met een overhoeks topstuk, is mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Aangepaste rechthoekige vensters, vroegere kruiskozijnen, met hardstenen lekdrempels en gietijzeren parapetten. Enkel de ordonnantie van de tweeledige top is grosso modo bewaard. Deze wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met een lager geplaatst middenluik. Een rechthoekig luikgat doorbreekt de topgeleding, met een waterlijst onder het topstuk.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Sarazynshooft [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4962 (Geraadpleegd op 11-07-2020)