erfgoedobject

Coperhuys

bouwkundig element
ID: 4963   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4963

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Coperhuys
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is aangeduid als beschermd monument Stadswoning Coperhuys
    Deze bescherming is geldig sinds 18-06-1986

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "Coperhuys", van drie traveeën, twee bouwlagen en een insteekverdieping onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen),  uit de tweede helft van de 16de eeuw. Gedecapeerde trapgevel van zes treden met een overhoeks topstuk in traditionele bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. De oorspronkelijke ordonnantie met insteek is nog gedeeltelijk bewaard, maar het parement is grondig vernieuwd bij latere aanpassingen. Aangepaste rechthoekige vensters, vroegere kruiskozijnen, met hardstenen lekdrempels. De tweeledige geveltop, gemarkeerd door een afgevlakte, omlopende waterlijst, wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met een lager middenluik, voorzien van kwarthol geprofileerde negblokken en druiplijsten. Eenzelfde rechthoekig luik doorbreekt de topgeleding, met een druiplijst onder het topstuk.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Coperhuys [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4963 (Geraadpleegd op 09-07-2020)