Coperhuys

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Coperhuys

• is aangeduid als beschermd monument Stadswoning Coperhuys

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "Coperhuys", van drie traveeën, twee bouwlagen en een insteekverdieping onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen),  uit de tweede helft van de 16de eeuw. Gedecapeerde trapgevel van zes treden met een overhoeks topstuk in traditionele bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. De oorspronkelijke ordonnantie met insteek is nog gedeeltelijk bewaard, maar het parement is grondig vernieuwd bij latere aanpassingen. Aangepaste rechthoekige vensters, vroegere kruiskozijnen, met hardstenen lekdrempels. De tweeledige geveltop, gemarkeerd door een afgevlakte, omlopende waterlijst, wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met een lager middenluik, voorzien van kwarthol geprofileerde negblokken en druiplijsten. Eenzelfde rechthoekig luik doorbreekt de topgeleding, met een druiplijst onder het topstuk.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine