Statig herenhuis in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door de architect Heliodore Leclef uit 1872. Opdrachtgever was Auguste Jean Charles Vollen (°Antwerpen, 1811), beroepshalve verbonden aan de Antwerpse rechtbank. Het pand onderging in 2007-2009 een totale renovatie tot winkel-, horeca- en wooncomplex, naar een ontwerp door de architect Vincent Van Duysen. Daarbij werd het volledige interieur uitgebroken en vervolgens binnen de behouden buitenmuren heropgebouwd, afgedekt met een nieuwe dakstructuur.
Het hotel Vollen is representatief voor het late, klassiek geïnspireerde oeuvre van Heliodore Leclef, die een succesvolle loopbaan ontplooide in dienst van de hogere burgerij. Tot zijn gekende realisaties in Antwerpen, opklimmend tot het midden van de 19de eeuw, behoren tal van winkel-, burger- en herenhuizen in neoclassicistische stijl, met invloed van achtereenvolgens de Louis-Philippe- en de second-empirestijl tijdens de jaren 1850 en 1860. Het belangrijkste ontwerp uit zijn late carrière is het Onze-Lieve-Vrouwecollege van de paters jezuïeten op de Frankrijklei, daterend uit 1871. In deze periode bouwde hij meerdere statige hotels op de Leien en rond het Stadspark, alleen of in samenwerking met zijn zoon Edmond Leclef, die mee het beeld van deze belangrijke 19de-eeuwse stadsuitbreiding bepalen.
Met een gevelbreedte van vijf traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een schilddak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met bossage op de begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het drie traveeën brede middenrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door gebogen frontons en een balkon met zware consoles en doorgetrokken balustrade. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, in de bovenbouw opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren, en in de zijtraveeën balustraden. Rondbogige koetspoort met cartouchesleutel en houten vleugeldeur in de tweede travee, geflankeerd door licht getoogde vensters in geriemde omlijsting met oren en rozetten. Een klassiek hoofdgestel met architraaf en een gekorniste houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Herenhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202790 (geraadpleegd op ).
Statig herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in een neoclassicstische stijl, te dateren in het vierde kwart van de 19de eeuw. Horizontale markering van de gevel door middel van verschillende doorlopende kordons en druiplijsten en door het breed balkon op de tweede bouwlaag. Drie middentravee vormen een middenrisaliet, gemarkeerd door het breed balkon op zware consoles en de drie deurvensters onder gebogen fronton, op doorlopende druiplijst. Op de begane grond, met imitatievoegen, vier licht getoogde vensters in geriemde omlijsting met neuten en brede boogvormige vleugeldeur met getralied bovenlicht. Op de bel-etage hoge rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met oren, voorzien van rolluikkasten. Op de hoogste verdieping zelfde vensters, in zijtravee echter voorzien van een balustrade. Brede, geprofileerde kroonlijst op klossen en tandlijst, eronder een geleed kordon.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Herenhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4965 (geraadpleegd op ).