erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID: 4967   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4967

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis in half open bebouwing op de hoek van Graanmarkt, Maria Pijpelinckxstraat en Arenbergstraat, naar een ontwerp door de architect Jacques Van Cuyck uit 1836. Opdrachtgever was Edouard Guyot (1785-1846), echtgenoot van Marie-Cathérine della Faille de Waerloos. Het gebouw behoort tot de vroegst gekende realisaties van Van Cuyck, die actief was tot zijn overlijden op 48-jarige leeftijd in 1846. Op de tegenoverliggende hoek Graanmarkt 15, bevindt zich een sterk verbouwd pendant van het hotel, waarvan het bouwdossier niet werd teruggevonden.

Hoekhuis met een rechthoekig hoofdvolume van vijf bij vier traveeën, drie bouwlagen hoog, onder een schilddak (leien). Tegen de zuidgevel leunt een annex van één bouwlaag. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel wordt horizontaal geleed door de plint, de puilijst en het klassieke hoofdgestel met gelede architraaf en houten kroonlijst op klossen. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel. De hogere bel-etage wordt geaccentueerd door kordonvormende lekdrempels. Volgens de bouwplannen bevonden de portalen zich in de laatste travee zijde Graanmarkt, en in de annex zijde Maria Pijpelinckxstraat.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1836#499.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4967 (Geraadpleegd op 13-07-2020)