erfgoedobject

Groep rijhuizen in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 4969   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4969

Juridische gevolgen

Beschrijving

Groep rijhuizen in neoclassicistische stijl, te dateren in het vierde kwart van de 19de eeuw. Het winkelhuis op nummer 1 werd in opdracht van de heer Claessens opgetrokken naar een ontwerp door de architect A. De Pooter uit 1882, samen met het verbouwde winkelhuis op de hoek van Gratiekapelstraat en Prinsstraat. Van de drie burgerhuizen op de nummers 3 tot 7 werden de bouwdossiers niet teruggevonden, maar op basis van stijlkenmerken zijn zij te dateren in dezelfde periode. Bouwheren, ontwerpers noch aannemers zijn gekend.

Rijwoningen van twee tot drie traveeƫn en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat), nummers 3 en 5 gekoppeld volgens repeterend schema. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de begane grond en een hardstenen plint, horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels. Registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de bovenverdiepingen gevat in vlakke of geriemde omlijsting verrijkt met oren. Klassieke gevelbeƫindiging met houten kroonlijst op klossen of lange consoles (nummer 7). Winkelraam in een klassieke houten omlijsting op nummer 1.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1882#407.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 12-05-2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Groep rijhuizen in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4969 (Geraadpleegd op 06-06-2020)