Groep rijhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Groep rijhuizen in neoclassicistische stijl, te dateren in het vierde kwart van de 19de eeuw. Het winkelhuis op nummer 1 werd in opdracht van de heer Claessens opgetrokken naar een ontwerp door de architect A. De Pooter uit 1882, samen met het verbouwde winkelhuis op de hoek van Gratiekapelstraat en Prinsstraat. Van de drie burgerhuizen op de nummers 3 tot 7 werden de bouwdossiers niet teruggevonden, maar op basis van stijlkenmerken zijn zij te dateren in dezelfde periode. Bouwheren, ontwerpers noch aannemers zijn gekend.

Rijwoningen van twee tot drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat), nummers 3 en 5 gekoppeld volgens repeterend schema. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de begane grond en een hardstenen plint, horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels. Registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de bovenverdiepingen gevat in vlakke of geriemde omlijsting verrijkt met oren. Klassieke gevelbeëindiging met houten kroonlijst op klossen of lange consoles (nummer 7). Winkelraam in een klassieke houten omlijsting op nummer 1.