erfgoedobject

Burgerhuis in second-empirestijl

bouwkundig element
ID
4970
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4970

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in second-empirestijl gebouwd in opdracht van J.B. Neefs, naar een ontwerp door Jos. Bellens uit 1862. Van deze bouwmeester zijn in Antwerpen bouwdossiers teruggevonden uit de jaren 1861 tot 1876, waaronder de Molenberg Natie uit 1873.

Rijwoning van drie/twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een geprofileerde hardstenen plint. Geleed door de puilijst beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen. Op de begane grond gekoppelde deur en vensters gevat in een hardstenen omlijsting met licht geprofileerde dagkanten. Bovenvensters in bandomlijsting met mooie sleutels en paneelwerk op de borstwering. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op modillons, tandlijst en fraai bewerkte, langgerekte consoles. Gietijzeren voetschraper en parapetten.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1862#351.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in second-empirestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4970 (Geraadpleegd op )