Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4971

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer A.A. Reynen uit 1898, naar een ontwerp door de architect Alfried Defever uit 1898. Voor de bouw van het pand werden twee traditionele diephuisjes met trap- en puntgevel uit de 17de eeuw gesloopt.

Het gebouw is de allervroegst gekende realisatie van Alfried Defever, die van 1899 tot minstens 1912 een gezamenlijke praktijk zou voeren met August Cols. Dit bureau liet zich opmerken door een opvallende reeks burgerhuizen in Zurenborg, alle voor rekening van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier, waarbij zowel de art-nouveau-, neo-Grec- als neorococostijl op uitbundige wijze werden toegepast. Beide partners ontwierpen ook het kantoorgebouw in de Grotehondstraat waar de bouwmaatschappij zich vanaf 1902 vestigde. Over het zelfstandige oeuvre uit het interbellum van Defever, die actief bleef tot zijn overlijden in 1929, is weinig bekend.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het twee traveeën brede middenrisaliet. Dit laatste wordt op de bovenverdiepingen gemarkeerd door geblokte, kolossale pilasters met diamantkop en console, een balustrade en een stucreliëf met adelaar. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten inkomdeuren.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1898#1691.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202808 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel eindigend op houten kroonlijst boven eenvoudig fries met panelen. Horizontaal accent door imitatiebanden op gelijkvloerse verdieping en doorlopende kordons, bovenbouw geritmeerd door middenrisaliet geflankeerd door kolossale pilasters aansluitend bij de brede puilijst. Vlak omlijste rechthoekige vensters waaronder panelen op derde bouwlaag Borstweringen van risaliet met opengewerkte balustrades op tweede en rechthoekig met arend versierd paneel op derde bouwlaag.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4971 (geraadpleegd op ).