erfgoedobject

De Sterre

bouwkundig element
ID: 4972   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4972

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Sterre
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is aangeduid als beschermd monument Woning De Sterre
    Deze bescherming is geldig sinds 10-07-1984

Beschrijving

In zijn huidige vorm classicistisch burgerhuis met dubbelhuisopstand genaamd "De Sterre", van zes traveeën en drie bouwlagen onder een complex zadeldak (nok parallel met de straat, leien, ) met dakkapellen, uit het derde kwart van de 18de eeuw. Ontpleisterde bakstenen lijstgevel met verkleinende ordonnantie op een hardstenen plint. Muurankers met gekrulde spie op de eerste twee bouwlagen, en de achterbouw met een diepgericht zadeldak en puntgevel, wijzen op de traditionele, 17de eeuwse kern van het pand, dat oorspronkelijk vermoedelijk werd gemarkeerd door een trapgevel. Rechthoekige vensters in fijne hardstenen omlijsting, gekoppeld op de tweede en derde bouwlaag. Licht getoogde deur met hardstenen omlijsting in overgangsstijl Lodewijk XV-XVI. Kwarthol geprofileerd beloop gevat in een entablement met guirlandes, metopen, een gevelsteen waarop het jaartal MDCCLXXIII (1773), en een gestrekte waterlijst. Boven het gebogen middenkalf met guirlandes en cartouche, een sierlijke smeedijzeren waaier. Houten deur met nagelbeslag en smeedijzeren traliewerk van recentere datum.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: De Sterre [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4972 (Geraadpleegd op 29-05-2020)