De Sterre

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Gratiekapelstraat
Locatie Gratiekapelstraat 10, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis De Sterre

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Woning De Sterre

Deze bescherming is geldig sinds 10-07-1984.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Huis zogenaamd "De Sterre". In zijn huidige vorm classicistisch burgerhuis met dubbelhuisopstand van zes traveeën en drie bouwlagen onder een complex zadeldak (leien, nok parallel met de straat) met dakkapellen, uit het derde kwart van de 18de eeuw. Ontpleisterde bakstenen lijstgevel met verkleinende ordonnantie op een hardstenen plint. Muurankers met gekrulde spie op de eerste twee bouwlagen, en de achterbouw met diepgericht zadeldak en puntgevel, wijzen op de traditionele, 17de eeuwse kern van het pand, dat oorspronkelijk vermoedelijk werd gemarkeerd door een trapgevel. Rechthoekige vensters in fijne hardstenen omlijsting, gekoppeld op de tweede en derde bouwlaag. Licht getoogde deur met hardstenen omlijsting in overgangsstijl Lodewijk XV-XVI. Kwarthol geprofileerd beloop gevat in een entablement met guirlandes, metopen, een gevelsteen waarop het jaartal MDCCLXXIII (1773), en een gestrekte waterlijst. Boven het gebogen middenkalf met guirlandes en cartouche, een sierlijke smeedijzeren waaier. Houten deur met nagelbeslag en smeedijzeren traliewerk van recentere datum.

Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.

Auteurs: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1979

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gratiekapelstraat

Gratiekapelstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.