erfgoedobject

Sinte-Cathelijne

bouwkundig element
ID: 4973   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4973

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sinte-Cathelijne
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel breedhuis genaamd "Ste-Cathelijne", van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) waarin een getrapt dakvenster, te dateren in de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De gecementeerde lijstgevel is mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Aangepaste rechthoekige muuropeningen, gekoppeld op de benedenverdieping, vroegere kruiskozijnen met hardstenen lekdrempels op de bovenverdieping. In de eerste travee, schouderboogdeur in een geprofileerde beschilderde omlijsting waarboven een groot bovenlicht met ijzeren roedeverdeling, uit de 18de eeuw. Dakvenster van twee treden met schouderstukken en een overhoeks topstuk, geopend door een rechthoekig venster.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Sinte-Cathelijne [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4973 (Geraadpleegd op 11-07-2020)