erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 4974   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4974

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1838 tot zijn huidige vorm verbouwd in opdracht van de handelaar Jean François Kennis. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Het betrof de aanpassing van een oudere, in oorsprong wellicht traditionele kern, door het verbouwen van de pui, het toevoegen van de deuromlijsting, plint, lekdrempels en het hoofdgestel.

Rijwoning van drie/twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een korte plint. Regelmatig van ordonnantieschema, is de opstand opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters op geprofileerde hardstenen lekdrempels. Rechthoekige deur in de linker travee, gevat in een vlakke hardstenen (beschilderd) omlijsting met neuten en imposten, bekroond door gestrekte waterlijst. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf en houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1838#28.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 12-05-2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4974 (Geraadpleegd op 08-07-2020)