Traditioneel diephuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat), uit het vierde kwart van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De heer J. Rombouts, mogelijk te identificeren met de blikslager en glazenmaker Jean Louis Rombouts, liet in 1838 de gevel verbouwen. De werker betroffen het aanpassen van de rondboogdeur met rechthoekig bovenlicht in de rechter travee, mogelijk van het type diamantpoortje, en de kruiskozijnen van de bovenverdieping, tot rechthoekige deur- en vensteropeningen.

Verankerde trapgevel van vier treden met een overhoeks topstuk in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Op de bovenverdieping, twee aangepaste rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel. De ordonnantie van de tweeledige top is bewaard, met onderaan een hoog rechthoekig venster en bovenaan een klein luikgat, beide voorzien van kwarthol geprofileerde negblokken, een geprofileerde lekdrempel en waterlijst. Verbouwde winkelpui.