Sint-Christoffel

Straat Groendalstraat

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis Sint-Christoffel

is beschermd als monument Sint-Christoffel

Beschrijving

Traditioneel breedhuis dat in kern minstens opklimt tot de periode 1562-1592, en in bezit kwam van het bakkersambacht in 1621. De barokke poortjes dateren van 1672.

Rijwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak, waarin twee getrapte dakkapellen (drie treden) met schouderstukken en overhoeks topstuk. Lijstgevel in bak- en zandsteenbouw met speklagen, steigergaten en smeedijzeren muurankers, waaronder met gekrulde spie. Opmerkelijke pui uit blauwe hardsteen, de plint met holle afzaat en aangepaste rechthoekige keldermonden. Vier voormalige kruiskozijnen, waarin sponning bekroond door geprofileerde waterlijsten; bovenlichten uitgewerkt als insteekverdieping. Twee hardstenen barokpoortjes met waaiervormig bovenlicht in geblokte, boogvormige omlijstingen met voluutsleutel op geprofileerde imposten. Spiegelboogvormige, druk geprofileerde en gekorniste bekroning met gestrekte waterlijst. Aangepaste, rechthoekige bovenvensters met kwartholle negblokken. Gevelbeëindiging door middel van eenvoudige houten kroonlijst op een kwartholle daklijst; beide dakkapellen met rechthoekig venster onder een luikgat. Het poortje in nummer 18 geeft toegang tot een achterhuis.

• SMEKENS P. 1951: Oude poortjes in Antwerpen, Antwerpen, nummer 28.

Auteurs: Braeken, Jo; Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita