Teksten van Sint-Christoffel

Sint-Christoffel ()

Traditioneel breedhuis dat in kern minstens opklimt tot de periode 1562-1592, en in bezit kwam van het bakkersambacht in 1621. De barokke poortjes dateren van 1672.

Rijwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak (nok parallel aan de straat), waarin twee getrapte dakvensters. Lijstgevel in bak- en zandsteenbouw met speklagen en steigergaten, verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Opmerkelijke pui uit blauwe hardsteen, de plint met holle afzaat en aangepaste rechthoekige keldermonden. Vier voormalige kruiskozijnen, waarin sponning bekroond door geprofileerde waterlijsten; bovenlichten uitgewerkt als insteekverdieping. Twee hardstenen barokpoortjes met waaiervormig bovenlicht in een geblokte, boogvormige omlijstingen met voluutsleutel op geprofileerde imposten. Spiegelboogvormige, druk geprofileerde en gekorniste bekroning met gestrekte waterlijst. Aangepaste rechthoekige bovenvensters, vroegere kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde negblokken. Gevelbeëindiging door middel van een eenvoudige houten kroonlijst op een kwartholle daklijst. Beide dakvensters van drie treden met schouderstukken en een overhoeks topstuk, worden geopend door rechthoekig venster met kwartholle negblokken onder een luikgat. Het poortje in nummer 18 geeft toegang tot een achterhuis.

• SMEKENS P. 1951: Oude poortjes in Antwerpen, Antwerpen, plaat 28.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo

Burgerhuis Sint-Christoffel ()

Voormalig huis zogenaamd "St.Christoffel". Merkwaardig breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, waarin twee getrapte dakkapellen (drie treden + topstuk). Heden bepleisterde en beschilderde lijstgevel, in kern daterend uit de tweede helft van de 17de eeuw met twee fraaie poortjes, jaartal 1672 (gevelsteen) en met latere aanpassing van de rechthoekige vensters op de verdieping. Waarschijnlijk traditionele bak- en zandsteenbouw met bewaarde muurankers, onder meer met gekrulde spieën. Opmerkelijke winkelpui op hardstenen plint met holle afzetting en rechthoekige keldermonden (aangepast). Vier voormalige kruiskozijnen met arduinen omlijstingen, waarin sponning bekroond door geprofileerde waterlijsten; bovenlichten uitgewerkt als insteekverdieping. De beide hardstenen barokpoortjes met waaiervormige bovenlichten in geblokte, boogvormige omlijstingen met voluutvormige sleutels op geprofileerde imposten; spiegelboogvormige druk geprofileerde en gekorniste bekroning met gestrekte waterlijst. Gevelbeëindiging door middel van eenvoudige houten kroonlijst op kwartholle lijst; beide dakkapellen met breed venster, onder luikgat, telkens met geprofileerde waterlijst en overhoeks topstuk. Het poortje nummer 18 geeft toegang tot een achterhuis.

• SMEKENS P., Oude poortjes in Antwerpen, Antwerpen, 1951, nummer 28.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine