Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis met drukkerij in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1908 opgetrokken in opdracht van Frans Alexander. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Rijwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte pui rust op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting met onderdorpel. Boogvormige deur met gestrekte waterlijst op consoles, waarboven rechthoekig bovenlicht. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op modillons vormt de gevelbeëindiging.

Auteurs:  Braeken, Jo

Statig dubbelbuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen). Neoclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevel, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw, met sterk horizontale ritmering door de doorlopende lekdrempels, kordons, puilijst en brede kroonlijst op modillons. Op de met imitatievoegen belijnde begane grond drie rechthoekige vensters met platte bandomlijstingen, recent verlaagd tot in de hardstenen plint; boogvormige deur met gestrekte waterlijst op consoles, waarboven rechthoekig bovenlicht. Rechthoekige bovenvensters met geriemde omlijstingen en doorlopende dorpels, waaronder casementen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine