Jongenspatronaat Sint-Antoniusparochie

Beschrijving

Jongenspatronaat van de Sint-Antoniusparochie. Gebouw in neogotische stijl opgetrokken in opdracht van notaris Joseph Lombaerts (°Antwerpen, 1866), naar een ontwerp door de architect Jos. Goeyvaerts uit 1913, voltooid in 1916. De nieuwbouw sloot aan bij de lagere school van de parochie, die het links aanpalende en achterliggende perceel besloeg. Deze was in 1879 in opdracht van Cajetan van de Werve opgetrokken door de aannemer Joseph Peeters, en omvatte een voorbouw met woningen aan de straat en een klassenvleugel op de binnenplaats. Het complex werd in 1982 gesloopt voor de nieuwe gebouwen van de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius (UFSIA).

Het jongenspatronaat behoort tot het vroege oeuvre van Jos. Goeyvaerts, medestichter van de Kring voor Bouwkunde, die als architect actief was van omstreeks 1905 tot begin jaren 1940. Waar zijn eerste realisaties veeleer een neotraditioneel idioom volgden, paste hij vanaf de jaren 1910 zowel de beaux-artsstijl als de art nouveau toe. Voor zover gekend moeten de eigen woning uit 1912 in de Rotterdamstraat en de eveneens in 1913 ontworpen Residentie Carlier op de hoek van Britselei en Mechelsesteenweg, als zijn belangrijkste art-nouveau-realisaties worden beschouwd. Andere ontwerpen in neogotische stijl uit deze periode zijn niet gekend. Tijdens het interbellum evolueert het werk van Goeyvaerts in de richting van de art-decostijl en vervolgens naar een gematigd modernisme.

Gebouw van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (geglazuurde pannen) met afgesnuite leien dakkapellen, door middel van een gevelsteen gedateerd 1916. Verzorgde lijstgevel uit rood baksteenmetselwerk, verlevendigd met witte natuursteen voor lijst- en maaswerk, kozijnen en ornamenten, en smeedijzeren sierankers, op een plint uit blauwe hardsteen. De rechter travee is verhoogd tot trapgevel (zeven treden). Het geheel wordt geritmeerd door oplopende rondboognissen mat waterlijst waarin blind maaswerk van het type "Brugse travee". Kruiskozijnen en door een traplicht geflankeerde rondboogpoort waarboven een Sint-Antoniusbeeld met kind door de beeldhouwer Louis Jacobin uit 1929, en een lichtarm. Houten kroonlijst op klossen.

De plattegrond omvatte volgens de bouwplannen een huurkelder in de ondergrond, twee klaslokalen op de begane grond, en een overwelfde zaal met podium op de bovenverdieping die tot twee klassen kon worden opgedeeld, ontsloten door twee trappenhuizen.