erfgoedobject

Neogotisch poortgebouw

bouwkundig element
ID
4983
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4983
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Poortgebouw in neogotische stijl, vermoedelijk opgetrokken door het Ministerie van Oorlog tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw. De constructie maakte deel uit van het Militair Hospitaal, dat van 1794 tot 1910 in het achterliggende Prinsenhof gevestigd was. Het bouwdossier werd niet teruggevonden. Gesloopt in 1982 voor de nieuwe gebouwen van de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius (UFSIA).

Constructie van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat. Bakstenen lijstgevel verlevendigd met witte natuursteen en smeedijzeren sierankers, op een geblokte hardstenen plint. Asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het hoger opgetrokken poortrisaliet, dat wordt bekroond door een puntgevel met overhoeks topstuk en rondboogvenster; spitsbogige toegangspoort geflankeerd door schamppalen. Doorlopende banden, kwartholle negblokken, hoekstenen en ronde steigergaten uit natuursteen. Licht getoogde vensters, op de bovenverdieping bekroond met een deels omlopende waterlijst. Een rechthoekige dakvenster met driehoekig fronton en lekdrempel op consooltjes doorbreekt de kroonlijst.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neogotisch poortgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4983 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.