Teksten van Neogotisch poortgebouw

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4983

Neogotisch poortgebouw ()

Poortgebouw in neogotische stijl, vermoedelijk opgetrokken door het Ministerie van Oorlog tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw. De constructie maakte deel uit van het Militair Hospitaal, dat van 1794 tot 1910 in het achterliggende Prinsenhof gevestigd was. Het bouwdossier werd niet teruggevonden. Gesloopt in 1982 voor de nieuwe gebouwen van de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius (UFSIA).

Constructie van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat. Bakstenen lijstgevel verlevendigd met witte natuursteen en smeedijzeren sierankers, op een geblokte hardstenen plint. Asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het hoger opgetrokken poortrisaliet, dat wordt bekroond door een puntgevel met overhoeks topstuk en rondboogvenster; spitsbogige toegangspoort geflankeerd door schamppalen. Doorlopende banden, kwartholle negblokken, hoekstenen en ronde steigergaten uit natuursteen. Licht getoogde vensters, op de bovenverdieping bekroond met een deels omlopende waterlijst. Een rechthoekige dakvenster met driehoekig fronton en lekdrempel op consooltjes doorbreekt de kroonlijst.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: S.N. 2017: Neogotisch poortgebouw [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202814 (geraadpleegd op ).


Neogotisch burgerhuis ()

Neogotisch burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel met geblokte hardstenen plint. Boven de uitspringende ingangstravee, een puntgevel met overhoeks topstuk en rondboogvenster; verder rechthoekige dakvenster met driehoekig fronton en lekdrempel op consooltjes. Gevel verlevendigd met doorlopende banden, kwartholle negblokken, hoekstenen, ronde steigergaten, alle van witte natuursteen en fel gekrulde muurankers. Licht getoogde vensters, op de bovenverdieping bekroond met een deels omlopende waterlijst. Links spitsbogige toegangspoort geflankeerd door schamppalen.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Neogotisch poortgebouw [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4983 (geraadpleegd op ).