Laatclassicistisch burgerhuis met dubbelhuisopstand, vermoedelijk te dateren omstreeks 1800. De tweede verdieping werd volgens de bouwaanvraag uit 1805 toegevoegd in opdracht van Six. In 1881 liet Michel Vinck-Deherdt de inkomdeur verbreden en een extra deur aanbrengen in de rechter travee, maar gaf in 1891 de aannemer Victor Merckx-Verellen opdracht de oorspronkelijke toestand te reconstrueren.
Rijwoning van vijf traveeën en drie bouwlagen, oorspronkelijk onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verkleinende ordonnantie op een lage hardstenen plint. Registers van rechthoekige vensters met ingediepte dagkanten voor verdwenen vensterluiken, op hardstenen lekdrempels; smeedijzeren traliewerk op de begane grond. De inkomdeur gevat in een hardstenen omlijsting, werd oorspronkelijk bekroond door een waterlijst. Vernieuwde kroonlijst.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Laatclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202813 (geraadpleegd op ).
Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verkleinende ordonnantie op smalle arduinen plint. Rechthoekige vensters op begane grond met sponningbeloop en getralied, op bovenverdieping met kwarthol profiel op individuele lekdrempels; voorheen beluikt op eerste twee bouwlagen.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Laatclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4985 (geraadpleegd op ).