erfgoedobject

Traditioneel breedhuis

bouwkundig element
ID: 4986   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4986

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel breedhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel breedhuis met getrapt dakvenster, te dateren in de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw, en aangepast in de 19de eeuw. Rijhuis van drie traveeƫn en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen) met getrapte aandaken; lagere achterbouw onder diepgericht zadeldak met puntgevel. De gecementeerde lijstgevel is vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie, op een hardstenen plint. De middentravee loopt door in een getrapt dakvenster van vier treden met schouderstukken. Aangepaste rechthoekige vensters, vroegere kruiskozijnen, in een vlakke omlijsting met hardstenen lekdrempel en onderdorpel; inkomdeur in een vlakke hardstenen omlijsting.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Traditioneel breedhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4986 (Geraadpleegd op 06-12-2019)