Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4989

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Van den Dycke, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaïde in 1885, uitgevoerd in 1886. De weduwe Van den Dycke liet de pui in 1911 aanpassen voor de inbreng van een privé-portaal. Het pand werd in 2017 gerenoveerd.

Het gebouw is representatief voor de vroegste realisaties van de jonge Hamaide, die omstreeks 1880 debuteerde met conventionele neoclassicistische ontwerpen. Omstreeks de eeuwwisseling zou de succesvolle architect naast het eclecticisme de art-nouveaustijl gaan toepassen, om zijn loopbaan in 1925 stijlvol af te sluiten met de Herbosch Building, een vroeg voorbeeld van art deco.

Rijwoning van drie traveeën en drie en een halve bouwlaag onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel verlevendigd met kordons, diamantkoppen en doorlopende lekdrempels. Klassieke houten winkelpui met middenportaal en privé-ingang, pilasters en entablement. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met oren, voorzien van ijzeren parepetten; getoogde vensters in de topgeleding. Klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en houten kroonlijst, oorspronkelijk op klossen, tandlijst en uitgelengde, gegroefde consoles.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1885#264, 1886#82 en 1911#1637.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202815 (geraadpleegd op ).


Winkelhuis ()

Breedhuis van drie traveeën en drie en een halve bouwlaag onder zadeldak uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel verlevendigd met kordons, diamantkoppen en doorlopende lekdrempels; kroonlijst met caissons en tandlijst op verlengde gegroefde consoles. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met oren voorzien van fraaie leuninkjes; bovenaan kleine segmentboogvensters. Begane grond met oorspronkelijke houten pui.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G., Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4989 (geraadpleegd op ).