Magazijn Julia

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Magazijn Julia

Beschrijving

Pakhuis met paardenstallen en smidse in eclectische stijl, gebouwd door de aannemer Charles De Coster naar een ontwerp uit 1876. Opdrachtgever was Charles Joseph Van der Schoot, notaris van 1866 tot 1897. Van De Coster zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de jaren 1866 tot 1897, waarna zijn zonen architecten Charles en Jean De Coster de activiteiten voortzetten. Een volgende eigenaar, de ondernemer François Van Bree, breidde het pakhuis in 1910 uit met het links aanpalende poortrisaliet, en liet op de binnenplaats parallel met het bestaande een tweede, vier bouwlagen hoog pakhuis met paardenstallen bouwen. Zijn schoonbroer, de architect Jan De Vroey, tekende de plannen. Het complex werd samen met het aanpalende pakhuis van de Werf- en Vlasnatie in 2010-2012 gerenoveerd, als onderdeel van een grootschalig woon- en handelscomplex, dat ook nieuwbouw omvat.

Met een gevelbreedte van oorspronkelijk drie traveeën, omvat het langgerekte, onderkelderde gebouw drie bouwlagen onder een gedrukt zadeldak (nok loodrecht op de straat). De lijstgevel heeft aan parement uit rood baksteenmetselwerk, met gebruik van witte natuursteen voor speklagen, vensteromlijstingen en diamantkoppen, oorspronkelijk op een hoge, geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Axiaal van opzet, wordt de opstand verticaal geritmeerd door oplopende, getoogde spaarvelden met kolossale pilasters en ontlastingsboog, beide versierd met diamantkoppen. Registers van getoogde venstertjes en in de middenas laaddeuren, gevat in een vlakke omlijsting. Een klassiek hoofdgestel bekroond door een gevelbreed driehoekig fronton vormt de gevelbeëindiging. De pui die oorspronkelijk werd gemarkeerd door de centrale steekboogpoort met middenkalf op kraagstenen, is volledig verbouwd. Het toegevoegde poortrisaliet uit 1910 heeft dezelfde ordonnantie, beëindigd met een kroonlijst. De tien traveeën brede zijgevel grenzend aan de binnenplaats, werd oorspronkelijk eveneens geritmeerd door getoogde spaarvelden, waarin registers van getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels, en laaddeuren onder een ijzeren hijsbalk in de voorlaatste travee.

Interieur: oorspronkelijk kelders met bakstenen tongewelven, en op de begane grond en verdiepingen een moer- en kinderbalken-constructie.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1876#540, 1876#1070 en 1910#935.
  • FIERENS J. 1977: Antwerpse Stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910, onuitgegeven verhandeling Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedebouw Antwerpen, 75.