Winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Twee winkelhuizen in neoclassicistische stijl, los van elkaar opgetrokken tijdens het laatste kwart van de 19de en de beginjaren van de 20ste eeuw. Rijwoningen van twee of drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met hardstenen plint, gekenmerkt door een regelmatig ordonnantieschema, en een klassiek hoofdgestel. Registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting met sluitsteen, op kordonvormende lekdrempels.

Nummer 5: winkelhuis gebouwd in opdracht van de heer J. Reynen, naar een ontwerp door de architect Paul Van Glabbeek uit 1908. Het pand onderscheidt zich een klassieke houten winkelpui, en balustrades op de eerste verdieping.

Nummer 7: winkelhuis gebouwd in opdracht van de weduwe Isenbaert-De Boey, naar een ontwerp door de aannemer Louis Corneel Buisseret-Fierens uit 1887. De klassieke houten winkelpui is verwijderd.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1908#437 en 1887#1289.