Traditioneel diephuis en achterhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis

Beschrijving

Traditioneel pand tussen Hoornstraat en Jozef de Hasquestraat, dat in kern minstens opklimt tot de 17de eeuw, en uit een diep voorhuis en een breed achterhuis bestaat. De kleermaker Jean Henri Verdeyen liet het pand in 1837 zijde Hoornstraat in neoclassicistische stijl aanpassen door het vervangen van de geveltop door een tweede verdieping. Verder werden de vensters van de eerste verdieping verlaagd en van cordonvormende lekdrempels voorzien. In 1852 verlaagde P. van den Bosch de bovenvensters van de achtergevel aan de Jozef de Hasquestraat, en in 1867 plaatste J.A. Verhulst de hardstenen plint zijde Hoornstraat.

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). De gecementeerde lijstgevel met hardstenen plint is mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door muurankers met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige vensters op cordonvormende lekdrempels, vroegere gekoppelde kruiskozijnen. Traditionele rechthoekige deur met een latei op korbeeltjes, waarboven een rechthoekig bovenlicht. De vroegere blindvensters in de zijtraveeën van de bovenste verdieping zijn opgevuld.

Achterhuis in de Jozef de Hasquestraat van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel met de straat, pannen) met getrapt aandak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen, mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw verankerd door muurankers met gekrulde spie.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1837#114, 1852#67 en 1867#449.