erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 5000   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5000

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1900 in opdracht van de heer Fr. Ponsaert opgetrokken door Jan Baptiste Sleeckx. Van deze aannemer zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de jaren 1886 tot kort voor de Eerste Wereldoorlog.

Afgeschuind hoekhuis van zes travee├źn en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde. Oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd met schijnvoegen op de begane grond, vandaag gedecapeerd, rust de lijstgevel op een plint uit blauwe hardsteen. Oorspronkelijk geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de afgeschuinde hoektravee, op de eerste verdieping gemarkeerd door een entablement en een vandaag verdwenen balkon met ijzeren borstwering, beide op consoles, en hogerop door een houten dakkapel met driehoekig fronton. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen. Oorspronkelijk waren de bovenvensters vanaf een kordon gevat in oplopende, geriemde omlijstingen met paneelwerk op borstwering, gekoppeld tot risaliet in de twee rechter travee├źn. Oorspronkelijk klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst. De klassieke, houten omlijstingen van de winkelramen zijn verwijderd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1900#698.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5000 (Geraadpleegd op 25-05-2020)