Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1900 in opdracht van de heer Fr. Ponsaert opgetrokken door Jan Baptiste Sleeckx. Van deze aannemer zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de jaren 1886 tot kort voor de Eerste Wereldoorlog.

Afgeschuind hoekhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde. Oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd met schijnvoegen op de begane grond, vandaag gedecapeerd, rust de lijstgevel op een plint uit blauwe hardsteen. Oorspronkelijk geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de afgeschuinde hoektravee, op de eerste verdieping gemarkeerd door een entablement en een vandaag verdwenen balkon met ijzeren borstwering, beide op consoles, en hogerop door een houten dakkapel met driehoekig fronton. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen. Oorspronkelijk waren de bovenvensters vanaf een kordon gevat in oplopende, geriemde omlijstingen met paneelwerk op borstwering, gekoppeld tot risaliet in de twee rechter traveeën. Oorspronkelijk klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst. De klassieke, houten omlijstingen van de winkelramen zijn verwijderd.

Auteurs:  Braeken, Jo

Hoekhuis ()

Hoekhuis van respectievelijk twee, één en drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak, te dateren in het vierde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met winkelpuien en imitatievoegen aan Lange Noordstraat; brede puilijst. Vensters van tweede bouwlaag op kordon vormende lekdrempels, verticaal gekoppeld in een omlopende geriemde omlijsting met paneelwerk op borstwering; laatste travee met vensters in afzonderlijke omlijstingen. Afgeschuinde hoektravee met balkon op zware verlengde consoles, hogerop deurvenster in entablement, imitatievoegen. Bovenaan een dakkapel in houten omlijsting met driehoekig fronton.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine