erfgoedobject

Schoolgebouw

bouwkundig element
ID
50014
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50014

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vrije Basisschool De Parel. Oorspronkelijk twee aparte gebouwen; een woonhuis (nummer 118), later kloosterhuis van de zusters maricolen uit Deinze, en een klaslokaal (nummer 120). In 1970 werd achter deze bebouwing een nieuwe school gebouwd door de familie De Ghellinck-d’Elsegem uit Zwijnaarde. De zusters verbleven te Donk tot 1981.

Nummer 118. Woning gebouwd in 1879 door de adellijke familie della Faille d’Huysse, die ook de grond voor de bouw van de kerk en de pastorie van Donk in de Brezendedreef ter beschikking stelde. In 1885 bewoond door de zusters maricolen, die hier in 1885 een lagere meisjesschool begonnen. In 1909 aangepast en met een verdieping verhoogd. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), door middel van jaartalankers op de pui gedateerd van 1879. Onbeschilderde verankerde bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand, afgelijnd met baksteenfries. Getoogde muuropeningen met bewaard schrijnwerk, vensters op arduinen dorpels en op de begane grond doorzien van witgeschilderde luiken.. Centrale deur gevat in vlakke gecementeerde omlijsting, met erboven spitsboogvormige beglaasde gevelnis met beeldje van Onze-Lieve-Vrouw.

Nummer 120. Schoolgebouw in neotraditionele stijl van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), gebouwd in 1930. Bakstenen lijstgevel met tandlijst en met twee middentraveeën hoger opgetrokken in trapgevel. Bouwlagen afgelijnd door afgeschuinde bakstenen banden. Traveeën aangegeven door sierankers. Hoge rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling met getoogd boogveld. Lager deurtje in eerste travee.

  • DE CEUNINCK P., Het bibliotheekwezen als vaste waarde in het Donkse culturele leven, in Heemkundige Kring Het Ambacht Maldegem, jaarboek 1997, p. 89-118.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schoolgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50014 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.