erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID: 50026   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50026

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoeve met losstaande hoevegebouwen in omhaagd erf, gelegen in de oude wijk Kleit, gebouwd op de plaats van een kleine arbeiderswoning daterend uit eind 18de of begin 19de eeuw, nog niet ingetekend op de kaart van de Ferraris van 1771-78. Volgens het kadasterarchief werd in 1875 het huis en een gedeelte van de schuur gebouwd, een uitbreiding volgde in 1926.

Boerenhuis, voorheen tweegezinswoning van elk drie traveeën en links aansluitend stalgedeelte van drie traveeën onder doorlopend zadeldak met pannen. Rechter woongedeelte vermoedelijk later toegevoegd. Naar de straat gerichte verankerde bakstenen voorgevel op gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen, vensters met arduinen dorpel en wit schijnwerk, vermoedelijk uit de jaren 1920 en groen-witte luiken. Groen geverfde deuren en aan staldeur, aalpomp. Achtergevel met vrij gesloten karakter onder mank zadeldak.

Ten oosten, bedrijfsgebouw onder zadeldak (pannen) met dwarsschuur en stallen, met voorliggende mestvaalt. Het oudste gedeelte met de dwarsschuur is beplankt op een bakstenen basis en voorzien van een in het dak verhoogde rechthoekige inrijpoort.

Aansluitend bij de schuur, twee stalletjes, één van baksteen en één met houten bebording onder twee parallelle zadeldakjes met pannen.

Losstaand wagenhuis eveneens opgetrokken uit houten beplanking, onder zadeldak (pannen). Achterliggende open schuur.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2003


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50026 (Geraadpleegd op 29-05-2020)