erfgoedobject

Gemeentelijke begraafplaats

bouwkundig element
ID: 50027   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50027

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de noordzijde van de Katsweg met toegang in de Katsweg en de Kapelaanstraat. Oudste begraafplaats ingezegend in 1873, uitbreiding in 1903 naar de achterliggende percelen naar ontwerp van Henri Geirnaert, in 1944 (ontwerp van 1939) en 1973 in noordoostelijke richting. Het oudste gedeelte van de begraafplaats van 1873 met de latere uitbreiding van 1903 vormt een rechthoekig perceel tussen de Katsweg en de Kapelaanstraat, grotendeels omringd met bakstenen muren, daarop sluiten in oostelijke richting de latere toegevoegde percelen aan met recentere graven.

Hoofdtoegang en toegang tot de oudste begraafplaats: ijzeren hek, voorzien van symbolisch motief van schedel met gekruiste beenderen, aan vierkante arduinen hekpijlers op sokkel, versierd met funeraire symbolen, een lauwerkrans, een gevleugelde zandloper en gekruiste zeisen en een gesluierde urne met vlam als bekronend topstuk. Aanleg getypeerd door een rechtlijnig middenpad met betontegels en kasseien afgeboord met linden en kastanjebomen en aan weerszij perken afgezoomd met ligusterhaagjes. In het perspectief van de hoofdtoegang staat het dodenhuisje, een ontwerp van architect A. Kreef van 1947, aanbesteed in 1951. Aan de voorgevel gekruisigde Christus van A. D’Havé van 1957, beeld van imitatienatuursteen op houten kruis. Op het oudste gedeelte bevindt zich links van de toegang de kinderbegraafplaats, rechts de begraafplaats van de zusters maricollen; in het gedeelte aangelegd in 1903 vindt men ook de oorlogsgraven van het Gemenebest en het monument voor de politieke gevangenen; naast het mortuarium, graven van de pastoors en de zusters maricollen. Verspreid liggen enkele waardevolle graftekens van belangrijke Maldegemse families en een groot aantal gietijzeren kruisen.

  • DE CEUNINCK F., Symboliek op het gemeentelijk kerkhof in de Katsweg, Symboliek in Maldegem, Open monumentendag 2002, p. 53-62.

Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2003


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gemeentelijke begraafplaats [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50027 (Geraadpleegd op 29-05-2020)