erfgoedobject

Hoeve Hooghof

bouwkundig element
ID
50041
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50041

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hooghof
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hooghof
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd "Hooghof". Hoeve met losse bestanddelen, gebouwd in 1783. Het boerenhuis is vanouds opgesplitst in twee woningen, namelijk het boerenhuis (nu nummer 27) en een aangebouwde woning van twee bouwlagen (nu nummer 25) voorbehouden als buitenverblijf voor de eigenaar, de cijnspachter Jan De Potter uit Gent; de dienstgebouwen zijn vernieuwd. De hoeve nummer 27 heeft een nieuwe woning van circa 1987, het oude huis is sedert onbewoond.

Nummer 25. Voormalig buitenverblijf van de eigenaar van de hoeve, aangebouwd aan het boerenhuis. Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen, nok loodrecht op de straat). Heden geelgeschilderde bakstenen gevels op gepikte plint en afgelijnd met geprofileerde daklijsten. Nagenoeg rechthoekige vensters met behoud van luikduimen, luiken verdwenen. Centrale deur, erboven groter venster met versierde arduinen dorpel. Verzekeringsplaatje van La Belgique boven de deur. Grotendeels aangepast interieur. Traphal rechts van deur met grijze tegelvloer en houten steektrap.

Nummer 27. Het oorspronkelijke, heden onbewoonde boerenhuis van één bouwlaag onder geknikt pannendak met zijaandak, recenter voorzien van zij en achteraanbouwsel. Op de zolder leest men op de scheidingsmuur met nummer 25 het jaartal 1783. Gewitte voorgevel met rechthoekige muuropeningen.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De oude hoeve met nummer 27 is volledig gesloopt.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Hooghof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50041 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.