Kapel Onze-Lieve-Vrouw den Doorn met linden

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

De verering van Onze-Lieve-Vrouw in de wijk den Doorn gaat terug tot midden 18de eeuw, toen een Mariabeeldje aan de zogenaamd doornboom hing in de buurt van de herberg "Het Moorken". Een eerste bakstenen kapel werd gebouwd in 1815-1818 nabij de hoeve Foquart. In 1890 werd een nieuwe, grotere kapel gebouwd. In 1929 werd de kapel uitgebreid met een apsis met een altaar. De kapel werd gerestaureerd midden de jaren 1980. De kapel is ingeplant op een met liguster omhaagd perceel, ervoor staan twee lindebomen.

Bakstenen kapel van vier traveeën diep afgesloten met vierkante apsis en afgedekt door pannen zadeldak. Onbeschilderde bakstenen gevels op gecementeerde plint. Naar het noordwesten gerichte puntgevel gevat tussen twee hoger opgetrokken lisenen en met bekronend ijzeren kruis. Houten spitsboogdeur. Beglaasde nis in de geveltop met beeld van Sint-Vincentius à Paulo, patroonheilige van Kleit, eronder recenter aangebracht marmeren gedenkplaat met opschrift "O.L.Vrouw van Den Doorn". In de verankerde zijgevels, twee spitsboogvormige tweelichten.

Interieur. Tegen de vernieuwde zuidoostelijke muur, bakstenen altaar en spitsboognis met gekleed Onze-Lieve-Vrouwenbeeldje in glazen kast. Voorts nog beelden van Heilige Cornelis, Heilige Familie, Heilige Antonius van Padua, Heilige Rochus, Heilige Barbara, Heilige Theresia van Lisieux, een kruisbeeld.

• DE CEUNINCK P., Het parochiale leven, deel 2, "In onze tijd…", Maldegem, 1989, p. 234-235.
  • VAN MALDEGHEM J., Van de kapel op Ten Doorn en de bijliggende hoeve, Maldegems erfgoed, deel 1, Maldegem, 1977, p. 65-70.
  • VAN MALDEGHEM J., De bedevaartskapel van O.-L.-Vrouw-Ten-Doorn ten Kleit, Heemkundige kring het Ambacht Maldegem, Jaarboek 2002, p. 273-280.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen