Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Hopland en Otto Veniusstraat, volgens de bouwaanvraag uit 1904 opgetrokken in opdracht van Jos Thijssen-Peeters. Deze vastgoedinvesteerder of aannemer realiseerde vóór de Eerste Wereldoorlog een tiental bouwprojecten in Antwerpen, waarvoor de beginnende architect Gustave Fierens vanaf 1908 de ontwerpen leverde. Uit het bouwdossier van dit pand, valt de ontwerper niet af te leiden.

Ondiep hoekhuis van drie bij één traveeën en vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte pui en eerste verdieping, en schijnvoegen hogerop, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, wordt de bovenbouw verticaal geritmeerd door kolossale pilasters op basementen met verdiepte panelen. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de eerste verdieping deurvensters met smeedijzeren borstwering, hogerop met lekdrempel en onderdorpel geïntegreerd in een fries met golfmotief; winkelraam en -deur in de laatste twee traveeën. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, guirlandefries en gekorniste houten kroonlijst op modillons en tandlijst vormt de gevelbeëindiging.