erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 5015   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5015

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Van Buyten, naar een ontwerp door de architect Aloïs Scheepers uit 1873. Het gebouw is omstreeks 1997 gesloopt.

Aloïs Scheepers, oprichter van het ‘Etablissement Géographique A. Scheepers’, trad in 1863 als tekenaar in dienst van de stad Antwerpen, en bekleedde vanaf 1888 het ambt van hoofdconducteur van de dienst stadswerken onder leiding van stadsingenieur Gustave Royers. Het vastgoedproject voor eigen rekening is representatief voor zijn privé-architectuurproductie uit de jaren 1870 en de jaren 1880, die vooral bestaat uit burgerhuizen in neoclassicistische stijl of een neotradioneel geïnspireerd eclecticisme.

Rijwoning van twee traveeën, drie bouwlagen en een mezzanine onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal, die werd bekroond door een gevelbrede ijzeren balkonborstwering. Verder horizontaal geleed door een waterlijst, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren, op de tweede verdieping met cordonvormende lekdrempels. Klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst en tandlijst op uitgelengde voluutconsoles, waartussen de liggende mezzaninevenstertjes. Verbouwde begane grond.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1873#537.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 12-05-2019


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5015 (Geraadpleegd op 09-07-2020)