Teksten van Woon- en handelspand in beaux-artsstijl

Woon- en handelspand in beaux-artsstijl ()

Woon- en handelspand in beaux-artsstijl op de hoek van Huidevettersstraat en Schuttershofstraat, gebouwd in opdracht van de heer Arm. Lens, naar een ontwerp door de architect Joseph Hertogs uit 1903. Het gebouw is van een gelijkaardig type als het woon- en handelspand Elsen-Huysmans uit 1900, op de hoek van Leopoldstraat en Henri Van Heurckstraat.

Het gebouw is representatief voor het rijpe oeuvre van Joseph Hertogs. Actief van omstreeks 1885 tot zijn overlijden in 1930, geldt hij als een van de meest succesvolle architecten in Antwerpen. Zijn loopbaan in dienst van de vermogende, overwegend liberale mercantiele burgerij, leverde een vijfhonderdtal woningen en openbare gebouwen op. Deze evolueren van eclecticisme en neorenaissance, naar een klassiek geïnspireerde beaux-artsstijl. Omstreeks de eeuwwisseling drukte hij met monumentale bouwwerken als het Hansahuis op de hoek van Suikerrui en Ernest Van Dijckkaai zijn stempel op het Antwerpse stadsbeeld. Van kort na 1900 dateert het ontwerp van het neogotische Museum Mayer van den Bergh in de Lange Gasthuisstraat, eerste van een lange reeks opdrachten voor de weduwe Henriëtte Mayer van den Bergh.

Met een gevelbreedte van negen traveeën, omvat het afgeschuinde hoekgebouw vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een volledig opengewerkte winkelpui, geritmeerd door Toscaanse kolommen en pilasters uit rood en grijs gevlekt marmer op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door waterlijsten en symmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op de hoek- en rechter zijtravee, die beide als oplopende, driezijdige erkerpartij zijn uitgewerkt. Vanaf een gebuikte basis met bladwerkversiering, geopend door drielichten en een oculus, zijn deze doorgetrokken tot in de bedaking, oorspronkelijk met een geribde leien koepelhelm en topstuk als bekroning. De tweede verdieping wordt als bel-etage geaccentueerd door een golvend, twee traveeën breed balkon met acanthusconsole zijde Huidevettersstraat, en een gestrekt, drie traveeën breed balkon op voluutconsoles in de middenpartij zijde Schuttershofstraat, beide met balustrade. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van getoogde vensters op de tweede, en rechthoekige vensters in vlakke, oplopende omlijstingen op de tweede en derde verdieping, respectievelijk met entablement en smeedijzeren borstwering. Een klassiek hoofdgestel met vernieuwde kroonlijst vormt de gevelbeëindiging; houten dakkapel met sluitsteen en gebogen waterlijst in de middenas, oorspronkelijk geflankeerd door oeils-de-boeuf. Het oorspronkelijk rechthoekige privé-portaal met een oculus als bovenlicht in de in de rechter travee, is vernieuwd.

De winkelruimte beslaat de volledige begane grond, en de bovenverdiepingen omvatten telkens een appartement, ontsloten door de gemeenschappelijke inkom- en traphal.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1903#1828; foto FOTO-OF#5951.

Auteurs:  Braeken, Jo

Hoekhuis met Schuttershofstraat ()

Hoekhuis (met Schuttershofstraat nummer 1) van twee + zes traveeën en afgeschuinde hoektravee met vier bouwlagen onder pseudo-mansardedak (vernieuwd). Strakke neoclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevel, te dateren circa 1900 met aangepaste winkelpui, echter bewaarde Dorische halfzuilen en pilasters. Verticale gevelmarkering door de trapezoïdale erkers van de hoektravee en de rechter travee aan de Schuttershofstraat, beide geopend door drielichten met eenvoudige oeil-de-boeufs in platte bandomlijstingen op de hoogste verdieping. Voorts op de tweede bouwlaag getoogde vensters met doorlopende dorpels, waarboven rechthoekige deurvensters in platte bandomlijstingen; op de tweede bouwlaag voorzien van respectievelijk een gebogen en een rechthoekig balkon op consoles; fraaie hekken op de bovenste verdieping. Vernieuwde kroonlijst en dakbekleding, echter met behoud van de oeil-de-boeufs en dakvenster.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine