Het Gulde Hert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Het Gulde Hert

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Huidevettersstraat en Groendalstraat, drie bij drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een gecombineerd, afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de Huidevettersstraat). Het pand dateert vermoedelijk van 1506 zoals een balk in de zoldering aangeeft, hoewel de gevelsteen in de zijgevel het jaartal 1520 draagt. In 1899 liet de bloemist Théodore Hessels (°Antwerpen, 1875) door de architect-aannemer Henri Van Gastel, de begane grond verbouwen tot een houten winkelpui met hoekportaal in beaux-artsstijl. Vermoedelijk werden de gevels kort vóór of na de Eerste Wereldoorlog gedecapeerd en hersteld. Francis Hessels gaf in 1946 architect Jean Servais opdracht voor de huidige winkelpui, en de gevelsteen met jaartal 1520 in de zijgevel.

Verankerde, getrapte voorgevel (zes treden) met overhoeks topstuk in traditionele bak- en zandsteenbouw. Met speklagen belijnde bovenbouw voorzien van muurankers met gekrulde spie. De vroegere kruiskozijnen met kwartholle dagkanten en wigvormige ontlasting, werden vermoedelijk tijdens het begin van de 19de eeuw verlaagd en aangepast met hardstenen posten en dorpels onder ontlastingsbogen. Tweeledige geveltop: drielicht met rondboogvenster geflankeerd door twee rechthoekige venstertjes op doorlopende dorpels in de eerste geleding, daarboven een klein luik met uitstekende latei. In de zijgevel boven de steigergaten en kroonlijst, een getrapte dakkapel (drie treden) met overhoeks topstuk, waarin een rondboogvenster met sluitsteen en imposten, en een luik. Natuurstenen gevelsteen met cartouche waarin het jaartal 1520, aangebracht in 1946.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1899#1865 en 18#21454; foto FOTO-OF#5940; vreemdelingendossier 481#24879 (Hessels).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo