Laatclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Laatclassicistische burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1802 opgetrokken in opdracht van J.F. Vandersmissen, oorspronkelijk met enkelhuisopstand van drie bouwlagen onder een zadeldak. Het pand werd in 1927 grondig verbouwd, voorzien van een geveldecor en verhoogd met een pseudo-mansarde in beaux-artsstijl. De werken in opdracht van Leon Janssens-Coetermans, werden uitgevoerd door de aannemer Jules Somers, naar een ontwerp door Joseph Ditvoorts. Over deze architect die in Antwerpen actief lijkt te zijn geweest van de jaren 1890 tot eind jaren 1920, is tot op heden weinig bekend.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (kunstleien). Oorspronkelijk (1802) eenvoudige, bepleisterde en beschilderde lijstgevel, opgebouwd uit regelmatige registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, met een vlakke deuromlijsting en geprofileerde lekdrempels uit blauwe hardsteen, afgewerkt met een klassiek hoofdgestel. In 1927 werden omlijstingen met een rankwerkfries toegevoegd aan de bovenvensters. De pseudo-mansarde onderscheidt zich door houten, korfbogige dakkapellen met een gebogen waterlijst en lekdrempel op consoles, een Frans balkon met smeedijzeren borstwering in de middenas, en een guirlande op de borstwering van de zijtraveeën. Volledig verbouwde winkelpui.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 838#35 en 1927#27055.