Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Statig neoclassicistisch herenhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, uit het tweede kwart van de 19de eeuw.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geblokte pui uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de geprofileerde, cordonvormende lekdrempels van de bovenverdiepingen, legt de compositie de klemtoon op het zijrisaliet in de rechter travee. Dit laatste wordt gemarkeerd door de brede rondboogpoort met uitwaaierende schijnvoegen. De voorheen getraliede, rechthoekige benedenvensters met geriemde omlijstingen en lekdrempels zijn verbouwd tot winkelramen. Op de bel-etage deurvensters met een fraaie smeedijzeren borstwering, gevat in een vlakke omlijsting met een entablement op voluutconsoles. De borstwering draagt panelen met rozetten in de eerste en voorlaatste travee. Op de lagere tweede verdieping rechthoekige vensters in een geriemde omlijsting. Klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, fries en geprofileerde, gekorniste en verkropte houten kroonlijst op modillons.