Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Beschrijving

Burgerhuis in Louis-Philippestijl gebouwd in opdracht van de heer Schul, naar een ontwerp door Frans J.H. Bex uit 1856. Het gebouw is representatief voor het rijpe oeuvre van de architect, die verbonden was aan het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen. Over de bouwprojecten die hij in deze functie tot stand bracht is weinig bekend. Als privé-architect realiseerde hij met name tijdens de jaren 1850 enkele voorname neoclassicistische woningen zoals het hotel Schul, en voerde verbouwingen uit aan meerdere van de meest prestigieuze patriciërswoningen in de stad.

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, met grotendeels verbouwde pui, rust op een deels bewaarde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op het portaalrisaliet in de rechter travee. Dit laatste wordt gemarkeerd door de oorspronkelijk rondbogige koetspoort (licht aangepast), met sluitsteen en flankerende pilasters, onder een balkon met zware voluutconsoles en oorspronkelijk een doorgetrokken balustrade. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd ut registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, geaccentueerd door stucwerksleutels op de eerste verdieping, met individuele lekdrempel en gietijzeren parapet op de lagere tweede verdieping. Een rijk bewerkt, klassiek hoofdgestel, met architraaf, casementen en rozetten in de fries, en een vernieuwde, oorspronkelijk gekorniste kroonlijst op weelderig uitgewerkte consoles, vormt de gevelbeëindiging.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1856#716.