Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl volgens de bouwaanvraag uit 1878 opgetrokken in opdracht van Pierre Leestmans. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Rijwoning van drie traveeën, drie bouwlagen en een mezzanine onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal. Regelmatig van ordonnantieschema, bestaat de bovenbouw uit verkleinende registers van rechthoekige vensters in een geriemde omlijsting met oren, op individuele lekdrempels. De deurvensters van de eerste verdieping worden geaccentueerd door rijk uitgewerkte sleutels met bladmotieven en smeedijzeren borstweringen. De tweede verdieping onderscheidt zich door voluutconsoles onder de lekdrempels. Gemarkeerd door de gelede architraaf, is het klassieke hoofdgestel uitgewerkt als een mezzanine, met liggende rechthoekige vensters tussen de uitgelengde voluutconsoles die de houten kroonlijst met tandlijst dragen. Verbouwde pui.