Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl volgens de bouwaanvraag uit 1878 opgetrokken in opdracht van Pierre Leestmans. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Rijwoning van drie traveeën, drie bouwlagen en een mezzanine onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal. Regelmatig van ordonnantieschema, bestaat de bovenbouw uit verkleinende registers van rechthoekige vensters in een geriemde omlijsting met oren, op individuele lekdrempels. De deurvensters van de eerste verdieping worden geaccentueerd door rijk uitgewerkte sleutels met bladmotieven en smeedijzeren borstweringen. De tweede verdieping onderscheidt zich door voluutconsoles onder de lekdrempels. Gemarkeerd door de gelede architraaf, is het klassieke hoofdgestel uitgewerkt als een mezzanine, met liggende rechthoekige vensters tussen de uitgelengde voluutconsoles die de houten kroonlijst met tandlijst dragen. Verbouwde pui.

Auteurs:  Braeken, Jo

Louis-Philippegevel ()

Burgerhuis in Louis-Philippestijl van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verbouwde pui. Horizontale geleding door kordonvormende lekdrempels. Registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren, de deurvensters van de eerste verdieping geaccentueerd door rijkelijk met bladmotieven uitgewerkte sleutels en ijzeren borstweringen, op de tweede verdieping met lekdrempels op consoles. Het klassieke hoofdgestel is uitgewerkt als een mezzanino met kleine rechthoekige vensters tussen de uitgelengde consoles, waarop de houten kroonlijst met tandlijst rust.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine