Pastorie Sint-Adrianusparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Adrianusparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie, gelegen ten noordwesten van de kerk en aan de Hooge Pad, een oude kerkwegel tussen Adegem en Maldegem, en gebouwd in 1783 ter vervanging van de afgelegen oude pastorie in de Moerwege. In 1900 wordt een aanbouwsel met onder andere keuken bijgebouwd aan de linker zijgevel. Gerenoveerd en voorzien van nieuw bakstenen gevelparement in 1949-1950 naar ontwerp van architect Wilfried Rooms (Gent). In de muur van de pastorietuin met de huidige parkeerplaats, het vroegere kerkhof, zijn enkele oude grafstenen ingewerkt.

Dubbelhuis met lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Bakstenen gevelparement. Rechthoekige deur en dito vensters gevat in gecementeerde omlijsting. Houten schrijnwerk van vensters vervangen door kunststof. Boven de deur, beglaasd niskapelletje. Nog beraapte achtergevel en houten schrijnwerk in rechthoekige vensters en deur. In rechter zijgevel, twee grafplaten van pastoors F. Verhaegen en G. Christiaens.

Binnenshuis: mooie tegelvloer met cementtegels in hal en gang, trap met balusterleuning en balustervormige trappaal, behouden schouwboezem in salon.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

De pastorie werd in 2013 gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwbouw.