erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
5051
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5051

Juridische gevolgen

Beschrijving

Smal winkelhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de heer L. Maes-Vets, naar een ontwerp door de architect Jos. Bascourt uit 1895.

Het winkelhuis Maes-Vets behoort tot het vroege oeuvre van Jos. Bascourt, die in 1887 debuteerde met een burgerhuis voor zijn tante Marie-Eugenie Buelens aan de Markgravelei. De architect had eerder in de jaren 1890 een reeks opdrachten uitgevoerd voor de Naamlooze Bouwmaatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in Zurenborg. Daartoe behoorden het eclectische "Café du Dôme" uit 1893 in de Grotehondstraat, en een van de meest opmerkelijke woninggroepen aan de voorname Cogels-Osylei, het monumentale "In de Sterre, de Sonne en de Mane" in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit 1894. Vanaf eind jaren 1890 zou de architect een pioniersrol vervullen bij de introductie van de art nouveau in Antwerpen.

Met een gevelbreedte van slechts één travee, omvat de bescheiden rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde waarin een oeil-de-boeuf. De bepleisterde en beschilderde, met schijnvoegen belijnde lijstgevel, rust op een klassieke houten winkelpui met pilasters, entablement en plint uit blauwe hardsteen. Rechthoekig venster geaccentueerd door een entablement op consoles op de eerste verdieping, rondboogvenster met gebogen waterlijst op de tweede verdieping, beide met lekdrempel. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1895#1729.
  • STRAUVEN, F. 1993: Jos Bascourt 1863-1927. Art nouveau in Antwerpen, Brussel, 128.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5051 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.