Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Smal winkelhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de heer L. Maes-Vets, naar een ontwerp door de architect Jos. Bascourt uit 1895.

Het winkelhuis Maes-Vets behoort tot het vroege oeuvre van Jos. Bascourt, die in 1887 debuteerde met een burgerhuis voor zijn tante Marie-Eugenie Buelens aan de Markgravelei. De architect had eerder in de jaren 1890 een reeks opdrachten uitgevoerd voor de Naamlooze Bouwmaatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in Zurenborg. Daartoe behoorden het eclectische "Café du Dôme" uit 1893 in de Grotehondstraat, en een van de meest opmerkelijke woninggroepen aan de voorname Cogels-Osylei, het monumentale "In de Sterre, de Sonne en de Mane" in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit 1894. Vanaf eind jaren 1890 zou de architect een pioniersrol vervullen bij de introductie van de art nouveau in Antwerpen.

Met een gevelbreedte van slechts één travee, omvat de bescheiden rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde waarin een oeil-de-boeuf. De bepleisterde en beschilderde, met schijnvoegen belijnde lijstgevel, rust op een klassieke houten winkelpui met pilasters, entablement en plint uit blauwe hardsteen. Rechthoekig venster geaccentueerd door een entablement op consoles op de eerste verdieping, rondboogvenster met gebogen waterlijst op de tweede verdieping, beide met lekdrempel. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging.

• STRAUVEN, F. 1993: Jos Bascourt 1863-1927. Art nouveau in Antwerpen, Brussel, 128.

Auteurs:  Braeken, Jo

Rijhuisje ()

Rijhuisje uit het vierde kwart van de 19de eeuw van één travee en drie bouwlagen onder pseudomansardedak waarin een oeil-de-boeuf. Gecementeerd lijstgeveltje met schijnvoegen. Rechthoekige vensters onder hoofdgestel op consoles en rondboogvenster onder waterlijst. Houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Begane grond met houten puitje op arduinen sokkel.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine