Breedhuis

Beschrijving

Breedhuis, dubbelhuistype, van drie traveeën en twee bouwlagen onder een mank afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen) gelegen op de hoek met de Korte Schipstraat. Bak- en zandstenen gebouw uit de 17de eeuw, aangepast in de 19de eeuw. Volgens een aquarel van J.B. De Noter eertijds voorzien van rechterzijtrapgevel en getrapt dakvenster; centraal korfboogdeurtje met bovenlicht en nis met heiligenbeeld.

Verankerde voorgevel op zandstenen sokkel. Gecementeerd en deels beschilderd; rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels (19de-eeuws); rechthoekige deur. Houten kroonlijst op klossen. Deels gecementeerde zijgevel met zandstenen hoekblokken, gedicht bol- of kloosterkozijn en rechthoekig venstertje van zandsteen. Achtergevel voorzien van twee rechthoekige vensters onder houten latei en lagere recente bijbouw. Afgebroken in de loop van 1982.

• STADSARCHIEF MECHELEN, DE NOTER J.B., nummer 252.

Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie