erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID
5053
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5053

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Traditioneel diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), te dateren in de tweede helft van de 16de tot de eerste helft van de 17de eeuw.

De bepleisterde trapgevel van negen treden is mogelijke opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige vensters, vroegere kruiskozijnen, met hardstenen lekdrempels. In de tweeledige geveltop rechthoekig drielicht en luik met druiplijsten. Vormt een geheel met het aanpalend huis nummer 2, dat dezelfde ordonnantie en verankering vertoont. Daarvan werd de opstand in de loop van de 20ste eeuw verbouwd tot een lijstgevel met een toegevoegde derde bouwlaag.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5053 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.