erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
50532
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50532

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, opgetrokken uit bak- en natuursteen; twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen).

Rechts deurtravee met trapgeveltje en overhoekse erker die rust op gesculpteerde mannenfiguur. Links vensterstravee met gekoppelde rondboogvensters beneden en gekoppelde rechthoekige vensters boven. Zandstenen hoekblokken. Linkerzijgevel gemarkeerd door rechthoekig venstertje met zandstenen hoek- en negblokken (oudere kern?).


Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  :

Aanvullende informatie

In 1911 diende de heer J.B. Coenen, kunstschilder uit de Augustijnenstraat in Mechelen een aanvraag in voor het bouwen van een nieuwe woning in de Lange Schipstraat op het toenmalig nummer 106. De plannen werden getekend door bouwmeester Aug. Van Haesendonck. Volgens de 'bestaande toestand' van de plannen was het perceel al bebouwd met een pand van drie traveeën en twee bouwlagen dat mogelijk deels behouden bleef (zie linkerzijgevel gemarkeerd door rechthoekig venstertje met zandstenen hoek- en negblokken).

In 1931 liet de heer J.B. Coenen achteraan in de dakverdieping een uitbouw optrekken.

  • Stadsarchief Mechelen, Bouwdossiers, 1911/9, 1931/503.
Auteurs : Van den Mooter, Maarten
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50532 (Geraadpleegd op )