erfgoedobject

Second empire burgerhuis

bouwkundig element
ID: 5055   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5055

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze opvallend versierde burgerwoning in second empire werd in 1869 ontworpen door architect J.A. Hompus voor Blanchard. Van Joseph Antoine Hompus, vader van architect Ferdinand Hompus, zijn in het Antwerpse stadsarchief vanaf 1859 tot eind jaren 1870 tientallen bouwdossiers voor de bouw van woningen te vinden. Veel daarvan diende hij in voor eigen rekening, wat doet vermoeden dat hij tevens investeerder was. Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door een voorliefde voor de neoclassicistische en second empire bouwstijl, die hij combineert met tal van decoratieve elementen uit historische stijlen. Deze woning is daar een uitstekend voorbeeld van. Voor Blanchard ontwierp hij verder in de straat, op nummer 54 ook een handelspand, eveneens in een van de standaard afwijkende bouwstijl.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De lijstgevel is bepleisterd en beschilderd, met een houten kroonlijst op fraaie consoles, en hardstenen plint. De begane grond is volledig verbouwd tot winkel; de bovengevel bleef authentiek. De indeling van de gevel is zeer klassiek, maar de vorm van de muuropeningen en de versiering die gebruikt wordt in de omlijstingen, zijn typisch voor het oeuvre van Hompus. Op elke bouwlaag, spiegelbogige muuropeningen, die op de eerste verdieping voorzien zijn van fraai versierde sleutels in stucwerk, gevat in geprofileerde rondbogen. Deze versiering wordt herhaald voor het centrale bovenvenster. De zijvensters op de bovenverdieping zijn gevat in een verdiept veld met rondboogfries. Fijne ijzeren borstweringen boven; het centrale balkon op de bel-etage kreeg een nieuwe leuning.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1869 # 341.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2013


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Second empire burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5055 (Geraadpleegd op 04-04-2020)