Teksten van Second empire burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5055

Second empire burgerhuis ()

Deze opvallend versierde burgerwoning in second empire werd in 1869 ontworpen door architect Joseph Antoine Hompus voor Richard Blanchard (Lusby, 1805-Hull, 1883). Deze Engelse fruithandelaar had zich in 1851 vanuit Hull in Antwerpen gevestigd, met zijn echtgenote Mary Ann Barton (Thorn, 1805-Hull, 1884) en hun zeven kinderen tussen 12 een 22 jaar oud. Hij dreef een fruithandel samen met Wiliam Chapman (°Wisbech, 1827), in een pand dat beide in 1871 door Hompus lieten optrekken hogerop aan de Italiëlei. Chapman was eveneens in 1851 vanuit Hull naar Antwerpen geëmigreerd, waar hij in 1860 huwde en negen kinderen kreeg.

Van Joseph Antoine Hompus, vader van architect Ferdinand Hompus, zijn in het Antwerpse stadsarchief vanaf 1859 tot eind jaren 1870 tientallen bouwdossiers voor de bouw van woningen te vinden. Veel daarvan diende hij in voor eigen rekening, wat doet vermoeden dat hij tevens investeerder was. Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door een voorliefde voor de neoclassicistische en second empire bouwstijl, die hij combineert met tal van decoratieve elementen uit historische stijlen. Deze woning is daar een uitstekend voorbeeld van.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De lijstgevel is bepleisterd en beschilderd, met een houten kroonlijst op fraaie consoles, en hardstenen plint. De begane grond is volledig verbouwd tot winkel; de bovengevel bleef authentiek. De indeling van de gevel is zeer klassiek, maar de vorm van de muuropeningen en de versiering die gebruikt wordt in de omlijstingen, zijn typisch voor het oeuvre van Hompus. Op elke bouwlaag, spiegelbogige muuropeningen, die op de eerste verdieping voorzien zijn van fraai versierde sleutels in stucwerk, gevat in geprofileerde rondbogen. Deze versiering wordt herhaald voor het centrale bovenvenster. De zijvensters op de bovenverdieping zijn gevat in een verdiept veld met rondboogfries. Fijne ijzeren borstweringen boven; het centrale balkon op de bel-etage kreeg een nieuwe leuning.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1869#341; vreemdelingendossier 481#8935.

Auteurs:  Hooft, Elise; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Second empire burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/144363 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Neoclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevel met bouwaanvraag van 1869 naar ontwerp van architect Hompus. Spiegelboogvensters met stucwerk sleutels in geprofileerde rondbogen (middenvensters en tweede verdieping); gekorniste omgetrokken dorpels, op derde verdieping ondersteund door kraagstenen. Versierde fries en recente goot op fraaie consoles. Recent verbouwde begane grond.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1869, Modern Archief 20.127/2, dossier 341

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Second empire burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5055 (geraadpleegd op ).